Onze projecten

Uitleg over huidige projecten

Huidig ​​project

Curaçao

De school die wij in ons huidige project ondersteunen is de Skol Myrna Dovale op Curaçao. Dit is de enige cluster-2 school voor dove en slechthorende kinderen en kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) op het eiland. Deze school biedt een veilige leeromgeving aan meer dan 180 leerlingen, van kleuters in groep 1 en 2 tot aan groep 8. Elke groep van circa 10 leerlingen wordt begeleid door een docent en een onderwijsassistent. Daarnaast zijn er 5 logopedisten op school voor individuele begeleiding in de taal- en spraakontwikkeling. 

Wat hebben we tot nu toe gedaan?

We zijn begonnen om te vragen welke ondersteuning we konden bieden. Om het onderwijs zo goed mogelijk af te stemmen op de behoeften van deze leerlingen gaf het docententeam aan digitale hulpmiddelen nodig te hebben, zoals televisieschermen en laptops om moderne leer- en leesmethoden te kunnen gebruiken. De lesmethoden zijn tegenwoordig namelijk bijna uitsluitend digitaal. Daarnaast is visuele ondersteuning voor deze kinderen van onschatbare waarde in het leerproces .

Het team van logopedisten werkte met oudere en zelfgemaakte materialen. Daarnaast hebben we logopedische oefenmaterialen en test- en meetapparatuur beschikbaar gesteld, waardoor de kinderen nog gerichter kunnen werken aan hun woordenschat en uitspraak.

Ook vinden we het belangrijk dat alle leerkrachten zich blijven ontwikkelen. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat ze de cursus Nederlandse Gebarentaal (NMG, niveau 2) kunnen volgen, en verzorgen we de licentie voor deze cursus voor de komende jaren.

Wat staat er op de planning?

In de komende jaren willen we ons project verder uitbreiden met de aanschaf van nieuwe les- en leesmethoden gericht op het leren van Nederlands als tweede taal. Dit zijn natuurlijk kinderen voor wie taal leren lastiger is dan gemiddeld en thuis is Papiaments de eerste taal.  Met leesmethoden, specifiek gericht op Nederlands als tweede taal, houdt de Skol Myrna Dovale het onderwijs actueel en gericht op het vergroten van de woordenschat van de leerlingen. De methodes sluiten bovendien aan op de leefwereld van de kinderen op Curaçao, met thema’s die betrekking hebben op hun directe omgeving en cultuur, zoals specifieke locaties en situaties op het eiland.Met deze stappen blijven we ons inzetten om de kinderen op de Skol Myrna Dovale de best mogelijke kansen te geven voor hun toekomst. 

Toekomstplannen

Aandachtspunten voor de komende drie jaar

1. Succesvolle uitvoering van ons project met Skol Myrna Dovale

Een van onze belangrijkste prioriteiten is het succesvol uitvoeren van ons eerste project met Skol Myrna Dovale. Dit project vormt de basis voor onze aanpak en zal een belangrijk voorbeeld zijn voor toekomstige samenwerkingen. Door betrokkenheid en goede evaluaties willen we de best mogelijke resultaten bereiken voor zowel leerlingen als docenten.

2. Uitbreiden van onze contacten binnen het Caraïbisch gebied

We willen ons netwerk verbreden door actief contact te leggen met basisscholen met cluster 2 onderwijs op Bonaire, Aruba en andere eilanden in het Caraïbisch gebied. Door samenwerking met deze scholen hopen we ons bereik te vergroten en nog meer dove en slechthorende kinderen te ondersteunen met betere toegang tot onderwijs en communicatie.

3. Het versterken van de stichting

Om onze plannen te realiseren, zullen we een stevig fundament leggen voor de stichting, zowel financieel als qua naamsbekendheid. Dit betekent dat we de komende jaren actief op zoek gaan naar sponsors en partners die ons willen ondersteunen, en dat we tegelijkertijd onze zichtbaarheid vergroten binnen Nederland.

4. Vergroten van onze naamsbekendheid in Nederland

Om meer mensen te betrekken bij onze missie, willen we de komende jaren gericht werken aan het vergroten van onze naamsbekendheid binnen Nederland. We willen dat mensen in Nederland ons leren kennen als een betrouwbare en effectieve organisatie die zich inzet voor dove en slechthorende kinderen op Curaçao en in de rest van het Caraïbisch gebied. En we kunnen laten inzien wat voor impact ons werk heeft op deze groep leerlingen en hun leerkrachten. 

5. Actief sponsors zoeken en fondsenwervende activiteiten organiseren

Om onze doelen te bereiken, zullen we actief op zoek gaan naar sponsors die onze stichting willen helpen groeien. Daarnaast zullen we verschillende activiteiten organiseren om geld in te zamelen voor onze projecten.

6. Onderhouden van goede relaties met bestaande sponsoren

Het is belangrijk dat we de goede contacten met onze huidige sponsoren blijven onderhouden en versterken. Hun steun is onmisbaar voor de voortgang van onze projecten, en we willen hen regelmatig op de hoogte houden van de resultaten die dankzij hun bijdragen worden behaald.

Met deze plannen voor de komende drie jaar leggen we de basis voor een toekomst waarin nog meer dove en slechthorende kinderen op Curaçao en in het Caraïbisch gebied de steun en kansen krijgen die ze verdienen. Samen bouwen we verder aan een inclusieve wereld zonder communicatiebarrières.

Stichting Een Goed Gebaar
Kievitstraat 49
2406 ET Alphen aan den Rijn

Stichting.EenGoedGebaar@gmail.com


KvK: 89745132
RSIN: 865088238
ANBI status: Ja

Scroll to Top